Отопление на електричество – скритите предимства


Отоплението на електричество, често пъти бива заклеймявано. Опитът обаче доказва, че има голямо значение конкретното отоплително тяло което се използва. Едно е когато се говори за климатици, друго е щом става дума за конвектори и съвсем трето са лъчистите радиатори. Разбира се, няма как да избягаме и от твърдите горива, защото разговора за климатици и конвектори няма да е обективен. Основните критерии, по които разглеждам различните отоплителни тела, било то конвектори, камини или климатици, са прагматични и чисто човешки: удобство, здраве, комфорт и цена.


Защо удобството е важен фактор при избора на отоплително тяло?


Признавам, дори и аз няма как да избягам от романтиката на камината – пламък в дома, аромат на дърва, не е като почти незабележимия конвектор на стената. Да, носталгията по отминалите времена винаги съществува, но нека си признаем, по-удобен и практичен избор е конвектора. Първата причина е пространството което един конвектор или климатик заема сравнено с камината и нейния консумати. Колко от домакинствата разполагат със складово помещение, средно от 8 – 9 кв.м., където между 6 и 8 месеца да бъдат съхранявани дърва или пелети? Гарантирам, че при 80 квадрата жилище още едни 8 квадрата са си добре дошли, било то за велосипеди, фитнес уред, ловно-рибарски принадлежности или пък за кисело зеле и вино, че и място за конвектор ще има. А виното и зелето, определено няма да откажат малко топлина (от конвектор) в по-студените дни на ферментационните процеси.  


Удобството има още една, по-женска страна – почистването. Предполагам се досещате колко често се чисти един конвектор и колко често се чисти една камина. Точно така, конвекторът може да се почиства веднъж седмично или месечно, в зависимост от индивидуалните изисквания за чистота, но камината не се вълнува от вашите критерии, а от нейните потребности за да работи – не изчистите ли пепелта просто няма как да имате топлина. Пък и при конвекторите чистенето изисква само един влажен парцал, който да премахне безмилостния прах. Далеч по черна и неблагодарна е работата по почистването на камината, което е свързано и със загуба на топлина, докато при конвекторите далеч не е така. Конвекторният радиатор може да продължи да си работи, докато го забърсвате с четка за прах или с четката на прахосмукачката. Да и при камините има прахосмукачка, но тя е специално за сажди, очевидно не може да я ползвате докато камината работи, изисква допълнително място и почистване. Още място и още място, като ненаситен змей е огнедишащото отоплително тяло, което средно със своя размер и складова база за горивото си изисква скромните 22 кб.м. площ. Веднага давам сравнение с конвекторното тяло и неговите скромни 0,072 кб.м. и то говорейки за 4 конвекторни радиатора. Както и да го погледнем, това е най-тънкия възможен вариант сред ел. отоплението, и то не само като размер. По този показател конвектора превъзхожда голяма част от климатиците с единствен сериозен конкурент в лицето на лъчистите радиатори. Считам, че удобството на отоплението на електричество и с конвектор не се нуждаят от повече аргументи за удобство.


Здравето е най-ценния съюзник който най-лесно можем да загубим.


Говорейки за здраве, то камината е по-скоро троянски кон, отколкото съюзник. Основен недостатък на отоплителните тела на твърдо гориво всъщност е процесът на горене, при който се отделя познатия ни от автомобилите въглероден окис – газ без мисрис и цвят, но с нежелани последици върху здравето при повишена концентрация във въздуха. За фините прахови частици пък отдавна се знае, че България е ненадмината в цяла Европа, по концентрацията им във въздуха.  Излишно е да споменавам, че при конвекторите и климатиците няма изгаряне и тези замърсители напълно отсъстват.


Замърсяване на въздуха - Отопление на електричеството



Не без значение, и особено за къща с малко дете, е и безопасността. При силно нагрятата повърхност на камината, дори и възрастен може в момент на дисбаланс да се подпре и изгори, а какво ли остава за малко любопитно дете, което тепърва е проходило. Прави се не малко за подобряване безопасността на камините, но в това отношение конвектора и лъчистите радиатори са недостижими със своята безопасна повърхност. Това е така, защото работата на конвектора е да затопли въздуха, без горивни процеси, посредством естествена конвекция.   


Ако търсите съюзник за здравето, то тогава в никакъв случай няма да се спрете и на климатика. Легионелоза, вирусни инфекции, атипична пневмония, алергии са само част от болестите които могат да бъдат причинени от климатик. Било то поради замърсени филтри, било то поради течение. Що се отнася до конвекторите то при тях липсва движение на прах или филтриране на въздуха, не се повлиява и състава на въздуха в помещенията.


Най-хубавото качество на котката е любовта към комфорта


Котките обичат топлината и са добро мерило за това, дали конвектора или климатика, са добро решение. Разбира се, не е нужно само заради това да си вземете котка, знайте само че здрава котка под струята на климатик е невъзможно да видите. Що се отнася до камините, и домашните любимци имат респект към тяхната нагрята повърхност и ги държи на безопасно разстояние. Та модерното решение в лицето на конвектора би бил добро и комфортно решение за всеки топлолюбив обитател на дома.


Два са основните фактора за комфорт – скоростта на затопляне и поддържането на постоянна температура, които са и основни  предимства при конвектора и климатика. Това съвсем не е така с камините, било то на пелети и особено тези на дърва. При печката на дърва поддържането на постоянна, комфортна температура е недостижим лукс. Докато при конвекторите, електронният програматор е този който позволява дори и по време на дълго отсъствие, в дома да бъдат поддържани нужните за водопровдната система, стайните цветя и домашните любимци, температурни нива. Следва да отбележа, че и пелетните камини имат своите достойнства относно програмирането на отоплението в различните части на денонощието и в седмичен план. Основен недостатък при тях обаче, е трудността да се оптимизира разхода на пелети към желания режим на работа и нуждата от пренастройка при смяната на вида и марката на пелети.


Всичко рано или късно се свежда до пари


Много често говорейки за пари се гледа само цената на отоплителното тяло, да тук конвекторите са най-оптималния в сравнение с климатика и камините вариант. Въпреки това съветът ми е да не спирате само до тук. Изключително важен момент е и консумацията било то на електроенергия, дърва, пелети или въглища. Ето и една схема относно коефициента на полезно действие на различните източници на топлина при сравняваните камини, климатици и конвектори.

И накрая, съветът ми е да погледнете и скритите разходи – обслужването на гаранцията и разхода на време. От диаграмата ясно се вижда срока на гаранция, както при конвектора и неговия конкурент климатика, така и при печките на твърди горива.


Гаранционен срок - отопление на електричеството


Не зависимо на какво отоплително тяло се спрете, конвектор или друга печка, то задължително потърсете информация за това кой, къде и за какво време обслужва гаранцията. И заговаряйки за време, точно то най-често не се калкулира от потребителите – времето за монтиране, времето за почистване, времето за закупуване и складиране на дървата и пелетите, времето за включване и настройка. Точно този скрит разход е снижен до минимум при конвекторите, които са лесни за монтаж. Обичайно инсталирането на конвекторите е толкова достъпно, че то се извършва от самия потребител на топлината им, дори и от жени. Конвекторът се почиства единствено от прах и то с елементарни домакински средства и без препарати. Ако при отоплителните тела на твърдо гориво закупуването и складирането изискват време, информация и доза усилия за правилния избор, то при конвектора консумиращ електричество това е напълно спестено. Не безизвестно е, че се изисква време и за изследване – колко точно дърва да бъдат сложени, така щото температурата да е комфортна; кога точно да сложим следващата доза дърва. Подобен е казуса и с пелетните камини, но далеч не е така при конвекторите, които имат просто управление и бърз резултат.


Пожелавам ви да направите правилния за вашето домакинство избор, което вярвам ще е факт, след като сте отделили време да се информирате за предимствата на конвекторите съпоставени с останалите отоплителни тела. Може да разгледате различни модели на конвекторни радиатори ето тук. (https://el-otoplenie.com/el-konvektori-applimo).