Модерните измерения на отоплението


В хладните месеци, не рядко се подхващат разговори за това кой, как и с какво се отоплява. Едни искат да се похвалят колко запознати са с темата, а други искат да получат полезна информация, за да направят информиран избор на отоплително тяло. Най-лесният начин, за да разберете до колко човека срещу вас има широк и задълбочен поглед върху отоплителните тела e като го попитате за инфрачервените радиатори, наричани още и лъчисти.

Модерно отопление от отоплителни уреди от El-otoplenie


В последните години големите производители на конвекторни радиатори в Европа  (APPLIMO, CAMPA и др.) пренасочиха част от усилията си към производството на лъчисти отоплителни тела. Новата тенденция за отопляване с инфрачервени радиатори набира популярност поради своите достойнства: икономичност, безопасност, удобство и дизайн. В поредица от статии ще разгледаме инфрачервените радиатори под призмата на всеки един от тези критерии. Започваме със здравето и удобството, които всъщност са и основна причина да търсим топлината на инфрачервените радиатори.

Много често човек като чуе лъчист радиатор и леко се притеснява. Казва си, къде съзнателно, къде не толкова – Това сега какво лъчение е? Доколко е здравословно? Има ли последици за здравето?

Без паника – тялото ви също излъчва лъчение, като един инфрачервен радиатор

Веднага отбелязвам – става дума за инфрачервени лъчи, това са лъчите на слънцето, които меко галят и затоплят лицето ни, дори и през зимата, без да нанасят някакви поражения. Пак това са лъчите от печката на въглища, които стоплят въздуха и помещението – с тази разлика, че при инфрачервените радиатори я няма миризмата, пушекът, а както ще разберете по-долу и разни други опасности. Може би ще ви скандализирам, като кажа, че и вашето собствено тяло излъчва точно такава лъчиста топлина, както и вашият инфрачервен радиатор. Всъщност всяко тяло с температура над абсолютната нула (-273,17 С) излъчва инфрачервена топлина. Но нека се върна върху човека и лъчистoто отопление. Дължината на вълната, която се излъчва е между 9 и 14 микрона, като инфрачервения панел директно прехвърля топлината от радиатора към обекта си – вас и стаята в която сте, без да хаби енергия, за да затопля въздуха помежду ви. Това е същата топлина, която изпитвате зимата, когато влезете в автомобила си, паркиран на слънце – напълно безвредна. Нека категорично ги разграничим – вредно е ултравиолетовото (UV) лъчението, но НЕ и инфрачервеното. С други думи – инфрачервените радиатори са напълно безопасни, а дори и по-здравословни от всички останали отоплителни тела, но затова след малко.


Модерни измерения - отопление с инфрачервени радиатори



Ако вече сте преглътнали факта, че и ние хората сме като инфрачервените си радиатори – лъчисти обекти, значи сте готови и за следващите факти. Усещането за комфорт или дискомфорт у всеки един от нас, се дължи до 60% на това, какво лъчение приемаме с телата си и какво отдаваме. И едва 15% от нашето усещане за комфорт се дължи на температурата на въздуха и неговото движение. Казано по друг начин, чувстваме се затоплени, когато поглъщаме топлина от околната среда – например инфрачервен радиатор или пък прегръдката на любим човек, и се чувстваме изстудени като излъчваме прекалено много от нашата собствена инфрачервена топлина към заобикалящите ни обекти – когато зимно време прегърнем в парка бронзова скулптура, за да се снимаме с нея.

За повечето хора ако температурата в помещението е над 26 градуса, искат да си изключат радиатора, тъй като им става прекалено топло. Е тук всичко опира до избора на правилна програма от контролния панела на инфрачервения радиатор, но за това ще говорим в следваща статия, обратно към топлообмена. Ако пък температурата е под 17 градуса, телата ни започват да отдават прекалено много топлинна енергия и отново изпитваме дискомфорт. Тогава явно нямаме инфрачервен радиатор вкъщи и ще бягаме да си купим такъв. По-важното обаче е друго, ясно да дефинираме зоната на комфорт за човешкото тяло.

И така, ако затоплим стените, пода и тавана, а не въздуха на стаята, в която се намираме, до приятните 20 до 22 градуса, което на практика е възможно поне засега единствено с инфрачервени радиатори, то тялото ни няма нито да отдава нито да поглъща топлинна енергия. Което е причината и за голямата икономичност на лъчистите отоплителни тела.

"Слънцето", което топли, лекува, но не пари

Всъщност, инфрачервените лъчи имат и лечебни свойства върху тялото. Ще резюмирам накратко, помагат за детоксикацията на тялото и горенето на излишни калории, ето защото освен познатите ни нам инфрачервени радиатори, популярни по света са и инфрачервените сауни. Наред с това изследователски екипи продължават да проучват положителния ефект на инфрачервените лъчи за лечение на високо кръвно налягане, артритни и ревматични заболявания, възпаление на ушите и носоглътката. Причината за тези изследвания е повишаването на белите кръвни телца в организми, когато той е изложен на инфрачервено лъчение. А както знаем защитните сили на организма се формират точно от такива клетки. Разбира се, инфрачервеният радиатор има основна задача да ви топли и да създава комфорт, но никой не би отказал и малко стимулиране на имунитета. Та в случай, че вкъщи или на работа, се отоплявате с инфрачервен радиатор, то бъдете спокойни за здравето си. Със сигурност лъчистият панел е недостижим в сравнение с климатика и печката на дърва, що се отнася до запазването на комфорта и здравето в отопляваните от него помещения.

И за финал нека споменем, за това как инфрачервения радиатор топли, но не пари. Да, той нагрява обектите около себе си до зададените му градуси, но самото инфрачервено отоплително тяло не е парещо. С други думи, лъчистият радиатор е напълно безопасен, както за малките деца, така и за разсеяни възрастни и палави домашни любимци. Няма никакъв риск да се изгорите на инфрачервен радиатор или той да се самозапали, или пък да експлодира. Причината са датчиците, които стриктно следят каква е температурата на лъчистия радиатор и ако тя надвиши безопасните граници, електрическата веригата автоматично се прекъсва.

Ако все още се колебаете дали инфрачервените радиатори са правилния избор, то може да ви е полезна и статията за скритите предимства на другите видове електрически отоплителни тела, която ще намерите тук.