Изборът на най-добро място за новият Ви инфрачервен радиатор не е чак толкова трудна задача или поне не е като тази за построяването на АЕЦ Белене. Но пък в сравнение с конвектора, се изисква малко повече внимание. Това е така, защото начинът, по-който един инфрачервен нагревател стопля стаята е по-различен, от този на една електрическа печка. Щом се чудите какво е решението, значи имате всички предпоставки да се справите и да извлечете максимум топлина от лъчистият си радиатор.


Защо е важно мястото на инфрачервеният панел?


Ако обичате да Ви е топло, то тогава мястото на радиатора е от значение. Ако обичате да получавате максимума срещу парите си, дадени за ток, то тогава мястото на инфрачервения радиатор е наистина от значение.


Мястото е от такова значение, защото технологията е принципно различна спрямо тази на останалите електрически отоплителни тела. Последните работят на принципа на конвекцията. Тези от Вас, които случайно са се разсеяли в часовете по физика, могат да видят и прочетат за какво иде реч при конвекцията и конвекторите тук . И след като старателно сте се запознали с принципите на работа и затопляне на конвекторите, да ви кажа, че инфрачервените радиатори не работят така. Те са една напълно нова вселена. За какво става дума при тях. Инфрачервените радиатори карат направо, с други думи затоплят директно вас, а не да чакате първо да се стопли въздуха в стаята, после комшиите и накрая Вие. Ето защо и цената на този тип отоплителни тела е такава – на пръв поглед висока, но на втори прочит никак даже. Инфрачервените панели работят в пъти по-ефикасно, защото топлината която произвеждат не се влияе от въздуха и не може да бъде загубена чрез течение. С включването на радиатора, вълните отиват директно към твърдите тела по пътя им. Тази пряка природа на лъчите, говори за това колко важно е нагревателят да бъде насочен към правилното място. Конвекторите затоплят целият обем на въздуха в стаята и могат да бъдат поставени почти навсякъде с малки изисквания за ефективност (виж тук за детайли).  Инфрачервените нагреватели искат безпрепятствена видимост към зоната, която се нуждае от затопляне. При преноса на топлина от А до В всички предмети поставени по пътя на зрителната линия на нагревателя ще се окажат получатели на топлина, а не предвидената област, което ще направи работата на инфрачервения радиатор по-неефективна.


Най-често срещаните грешки при избора на място


Каквото и да си говорим, най-важно е как се случват нещата на практика. Нека вземем за пример една стая с по-сложна форма, за да онагледим работата на инфрачервения радиатор. Обърнете внимание, че в примера има два дивана, ниши и прозорец. Сега да видим какви грешки можем да допуснем при позиционирането на лъчист отоплител?


Монтиране в ниша

Не се изкушавайте да сложите два инфрачервени радиатора в нишите с цел да не ви се пречкат. Както виждате от горната скица, по този начин ще загубите страничните, затоплящи лъчи, което ще намали ефективността на инфрачервените панели и въпреки че те са насочени директно към двата дивана, всъщност ще имате загуби на топлина. Голямо предимство на лъчистите панели е, че те не монополизират пространството в стаята по начина, по който го правят другите печки. Ето защо няма нужда да ги държите на място, което не е на пътя. Всъщност техните естетически качества им помагат дори да подобрят интериора в стаята.


Инфрачервен панел срещу прозореца

В следващия случай, лъчистият радиатор е поставен над канапето и затоплящите лъчи са насочени срещу панорамния прозорец. Панелът има много повече свобода за действие и покрива много по-голяма зона от стаята, но и това позициониране има своите недостатъци. Топлината, която ще достига до втория, по-отдалечен диван, ще е по-малко. Това ще предизвиква значителна разлика в температурата между двете места за сядане. Освен това, се среща мнението че инфрачервеният панел не трябва да е обърнат срещу стъклото.

Загубите през стъклото не бива да ви притесняват в този случай, тъй като инфрачервените лъчи са по-дълги и не могат да преминат през него така, както го правят по-късите видими лъчи. Топлинна загуба възниква, когато стъклото абсорбира затоплящите инфрачервени лъчи, след което топлината се отдава на вън . Тъй като стъклото далеч няма същия коефициент на изолация, като тухлата, топлината може да се загуби по-бързо в сравнение с плътните стени. Предвид обаче съвременните тройни стъклопакети, които са създадени така, че да отразяват и връщат топлинните потоци обратно в стаята, този въпрос не би трябвало да стои на дневен ред в модерните жилища.


Най-добрите места в стаята за инфрачервен радиатор


След като отхвърлихме, като варианти двете ниши и стената срещу прозореца, остават ни само още две възможности.


Ако поставите инфрачервеният радиатор на стената, на която е вратата, голяма част от топлината ще се разпръсне директно из стаята и ще бъде задържана от мебелите и стените. Загубите през прозореца ще бъдат минимални, тъй като нагревателят не е обърнат директно към него. 


Стената срещу вратата

Отоплителното лъчисто тяло, поставено на стената между нишите, е оптималният вариант за затопляне на пространството. Така лъвският пай от топлите лъчи се пада на местата за настаняване. При тази схема разходът на електроенергия ще бъде и по-малък, заради минимизираните загуби.


Печка на тавана


Това изглежда да е най-добрият начин да затоплите цялото помещение равномерно. Погълнатата от мебели и под топлина ще се отразява и връща обратно нагоре. Единственият недостатък на тази схема е, че в едно помещение освен отопление има и осветление. То трябва да бъде така съобразено така, че да не влиза в досег с топлината на инфрачервения панел. Ето защо, често пъти се налага да бъдат монтирани две отоплителни тела на тавана, за да не бъде ощетено осветлението. Имайте предвид, че не всички инфрачервени нагреватели позволяват монтаж на тавана, френските марки Applimo  и Campa  са предвидени само за монтаж на стена.


Мястото, мястото и пак мястото


Изборът на местоположение на инфрачервения радиатор остава въпрос на здрав разум, когато човек вече знае принципа на работа. Сложните ъгли на помещенията, огромните мебели и произведения на изкуството могат да бъдат пречка за ефективното затопляне и работата на вашия инфрачервен панел. Най-лесният начин да изберете оптималното място е като си отговорите на въпроса: "Къде панелът има безпрепятствен изглед към цялата стая?", защото ако панелът е блокиран, топлината му няма да достига.


Всеки модел инфрачервени радиатори дава различни възможности за позициониране. Така например вертикалният Applimo Quarto Clic  се различава от хоризонталния Campastyle Glace . Ако имате колебания относно местоположението на печката, модела и ефективността на работа, свържете се с нашите специалисти, които с удоволствие ще ви споделят опита си с Вас.