Електрически конвектори

Електрическите конвектори са масово разпространени основно заради тяхната доста добра цена. Разбира се, като всяка техника и при тази има, както плюсове, така и недостатъци. Но преди да ги разгледаме детайлно, ето какво всъщност представлява електрическият конвектор:


Принцип на работа

Електрически конвектори - Принцип на работа

Всички електрически отоплителни тела, включително и електрическите конвектори, работят на един и същ принцип – използват разликата в плътността на топлия и студения въздух. В резултат на тази специфика, топлият въздух винаги се издига нагоре, като по-лек. Циркулацията възниква естествено, и електрическия конвектор използва това, като не се налагат никакви допълнителни устройства за раздвижване на въздуха. В най-долната част на конвектора е разположен нагревателят, който затопля влезлия хладен въздух. Излизайки затопленият вече въздух избутва студения и той на свой ред влиза в радиатора за да бъде нагрят. Този непрекъснат процес е напълно естествен и неосезаем за тялото ни.


Предимствата на електрическите конвектори

Бързо затоплят

Безопасни

Без периодична ревизия

Индивидуален контрол на температурата във всяка стая

Удобен контролер на топлината

Безшумни

Лесен монтаж

Мобилни

Малък размер

Дълъг живот

Вариация от мощности

Лесен ремонт


Конвекторите са чудесен вариант за отопляване на жилища и офиси. Те затоплят по-бързо от радиаторите с вода, тъй като в момента в който се загрее нагревателя, той започва да отдава топлината си директно на въздуха, който пък циркулира постоянно.

Конвектори - отопляване на жилища и офиси

Електрическите конвектори са напълно безопасни. Нагревателят е покрит и затова дори и да докоснете външния корпус на конвектора, докато работи, няма опасност да се изгорите. Всички модели на Applimo и Campa имат и автоматична защита, която изключва подаването на електричество, в случай че температурата на нагревателя се покачи над 90 градуса.

Електрическите конвектори не се нуждаят от постоянно обслужване, като радиаторите на вода например – пълнене, изпразване, обезвъздушаване за да не шумят, подмяна на кранове или уплътнения и т.н. и т.н. Единствената ви грижа е да забърсвате с мокра кърпа праха.

Електрически конвектори - Грижа за конвектори

Поради локалния характер на затопляне при електрическият конвектор температурата във всяка стая се определя индивидуално. Управлението може да бъде механично или програмируемо. В първият случай имате реле с което задавате желаните градуси, при достигането им нагревателя се изключва и отново започва да работи в момента, в който термодатчика отчете спадане на желаната температура. При програмируемият, електронен конторл  може да прецизирате режима на работа. Например сутрин и вече да е по-топло, а през деня когато сте на работа да се поддържа по-ниска температура.

За  търсещите спокойствие и комфорт, безшумната работа на електрическия конвектор ще е безценно предимство. Това е гарантирано обаче, само за някои марки и модели. Търсете електрически конвектор с качествен нагреветал от алуминиев моноблок и без вентилатор (например Applimo Solo. За сравнение при стандартните радиатори, когато се загряват или изстиват се чува бълбукане, припукване. Подобна е ситуацията и при някои некачествени електрически конвектори, затова задължително проверете дали нагревателят е от алуминиев моноблок.

Електрическите конвектори - безшумна работа и комфорт

Ако имате лоши спомени от старите конвекторни печки, които бяха големи колкото ученическо бюро, новината че съвременният електрически конвектор е доста малък, ще успокои притесненията ви. С размери от 58 на 31 см, и дебелина от 8 см (с отстоянието от стената) винаги ще успеете да намерите място за него върху стената. Компактния му размер и разнообразният дизайн  в сравнение с други електрически отоплителни тела и радиатори, го правят предпочитан както за апартаменти, така и за малки офиси и магазини.

За да инсталирате своя електрически конвектори не се нуждаете нито от електротехник, нито от водопроводчик или параджия. В случай, че сте си закупили стойка за конвектор, с цел да е преместваем, просто го закрепете с винтовете от комплекта. Стойката на колелца позволява на електрическия конвектор лесно да се мести от стая в стая – топлите само там където сте и вие. По този начин с един конвектор може да отоплявате няколко стаи, когато те не се ползват едновременно. Другият вариант за монтаж е статичния. Пробивате две дупки на стената, в тях слагате дюбелите, в дюбелите завинтвате винтовете и закачате конвектора. Монтирате кабела с щепсел и включвате в контакта. Вашият електрически конвектор е монтиран.

Относно дълголетието на електрическите конвектори, нека споделя нещо, което звучи почти като анекдот. Ако на французите от Applimo бъде върнат дефeктирал електрически конвектор, всички от фирмата ще искат да се снимат с него, защото не е ясно дали ще им се случи втори път. Напрактика проектираните от тях отоплителни тела, са направени да издържат дълго. До голяма степен здравината се дължи на тeхния съвсем опростен механизъм на работа, където водещо значение имат нагревателя, термостата и дефектотоковата защита. В случай че се наложи ремонт той най-вероятно ще е по периферията – копче, прекъсната жичка. С други думи ремонтирането е лесно и бързо. Дори човек с основни познания, фазомер, отвертка и клещи би се справил. Но при условие, че електрическите конвектори на Applimo имат 8 години гаранция, най-добре се възползвайте от нея.

Мощността на електрическия конвектор варира в широки граници, спрямо персоналните изисквания. За по-малките пространства може да изберете електрически конвектор с минимална мощност, започва от 250 W и нараства заедно с размера на отопляваното помещение, достигайки до 2500 W.


Недостатъците

Електрически конвектори - Предимства над недостатъци

Недостатъците на електрическия конвектор са доста по-малко от предимствата, но затова пък вие преценете каква е тяхната тежест.


Консумацията на електричество

Бавно затопляне след проветряване

Липса на филтри за прах

Изсушава въздуха


Основният недостатък на електрическите конвектори, е факта че се захранват с електроенергия. Нейната цена е динамична и в зимните месеци сметките за ток, неизменно нарастват (особено ако обичате в стаята да ви е 25 градуса). В сравнение обаче с останалите видове електрически отоплителни тела, конвекторът е по-икономичният избор. Що се отнася до предимствата му и недостатъците спрямо тези на дървата, пелетите и въглищата, вече стана дума за тях тук. Съвсем на кратко ще отбележа, че през зимата всичко се покачва, независимо дали става дума за сметката за тока, цената на дървата или тази на ябълките.

При нахлуване на голямо количество студен въздух – например при проветряване, естествения процес на конвекция се забавя, тъй като топлия въздух става много по-малко и трудно избутва голямото количество студен въздух.

Друг недостатък е отсъствието на въздушен филтър при електрическите конвектори. Въпреки, че не правят завихряне, както климатиците конвекторите работят с въздуха, който преминава през тях. Ако сте чувствителни към прах, това може и да ви създаде неудобство подобно на подовото отопление. Този недостатък се коригира с редовно забърсване на конвектора с мокра кърпа. Веднъж или два пъти годишно е хубаво, да се почисти и натрупалия се в кутията прах. По този начин ще предотвратите и появата на специфична миризма при силно нагряване на електрическия конвектор.

Стигнахме и до изсушаването на въздуха. Като при всички електрически отоплителни тела и конвектора го правят. Не е нерешимо. Ако имате стайни цветя в близост, ги поливайте редовно, по този начин ще компенсирате понижените нива на влагата във въздуха.


Изсушаване на електрически конвектори

Говорейки си за отопление винаги се стига до индивидуалните потребности на конкретното домакинство. За да направите най-добрия избор е важно какво е жилището, колко стаи се използват едновременно, какви са индивидуалните температурни предпочитания и разбира се разполагаемия бюджет за  отоплителния сезон. Ако се колебаете винаги може да се обърнете към наш консултант или специалист по топлотехника.