Зимата – сезонът на сбъднатите желания, студените ветровити нощи и неповторимия аромат на коледни сладки. Това е и периодът, в който всеки прекарва най-много време у дома и заедно със семейството си се наслаждава на уютната топлина. И докато за някои зимните месеци предизвикват единствено трепет и положителни емоции, то за други краят на октомври поставя началото на големите проблеми. А те, както винаги, са свързани с лошата метеорологична обстановка, падащите температури и бързо нарастващите сметки за електроенергия. Затова много хора още преди началото на сезона се опитват да открият икономичен и ефикасен начин за отопление. Ако и Вие сте от тях, вероятно знаете какво е да се лутате на пазара, да сравнявате параметрите на различните електроуреди и да се чудите кой от тях е най-подходящ за Вашия дом. Възможностите са необятни, а от другата страна са търговците. Те са винаги насреща, готови да Ви помогнат да направите правилния избор и рано или късно, неизбежно ще достигнете до момента, в който някой от тях ще се опита да Ви убеди, че климатикът е най-удачното решение, което ще отговори на всичките Ви нужди. Но дали наистина е така?


Несъмнено, през последните години климатичните инсталации са най-популярният избор сред потребителите, заради свойството им не само да топлят, но и да охлаждат помещенията през лятото. Това е и главната причина много хора да ги предпочитат, без изобщо да са проучили останалите възможности. Нека да не забравяме, че преди да изберете подобен уред трябва да помислите за разхода му на енергия, шумът, които издава, качеството на създаваната от него топлина и мястото за поставяне. 

В тази статия ще направим съпоставка между двата най-предпочитани електроуреда, ще разясним част от характеристиките им и ще изложим нашата гледна точка. Надяваме се, че ще Ви помогнем да изберете най-доброто за Вашия дом. Защото ние от Ел-отопление, винаги мислим за Вас!
                                                            

Какво е конвектор?


Можем да кажем, че конвекторът е електрически уред, който служи за затопляне и поддържане на постоянна температура в стаята, в която се намира. При него отоплението се извършва на база на движението на въздуха, тоест конвекцията, която се получава от него. Следвайки природните закони, студеният въздух бива засмукван от долната част на радиатора и нагрят от разположените в корпуса му нагреватели. След това въздушната струя излиза през специално разположената в горния край решетка, насочвайки се напред и нагоре към помещението. По този начин стените не поемат топлината, която отдава уредът и стаята се затопля значително по-бързо. 

Точно поради тези причини, много специалисти твърдят, че конвекторите са най-ефективният начин за загряване на малки затворени пространства. Разбира се, те не отричат алтернативата, която предоставя климатичната инсталация. Но според някои ефективността на всеки уред за отопление зависи до голяма степен от условията и средата, в която се използват. За да прецените това е важно преди всичко да съпоставите предимствата и недостатъците им и след това да прецените кой ще работи най-ефикасно във Вашия дом.

Приликите между конвекторите и климатиците?

Въз основа на предназначението им е лесно да заключим, че и двата уреда са ефективни, когато работят продължително. Функцията им да могат да се настроят на желаната от Вас температура и при достигането ѝ да се изключат е ключова. Благодарение на нея, Вие можете да се радвате на приятно топла среда, без да се налага електроуредите Ви да работят непрекъснато. Съответно те се включват само, когато има нужда да се поддържат предварително зададените градуси. Така можете да спестите от разхода на електроенергия и в стаята да е винаги приятно топло. Основна грешка на повечето хора е, че изключват уреда, когато излизат с мисълта да спестят малко ток. Но това реално има обратния ефект, защото достигнатата температура не може да се запази и помещението започва да изстива. При повторното му включване се налага, отново да се загряват стените и това довежда до високите сметки за електричество. Можете да ги избегнете, ако програмирате електроуреда си да поддържа минимална температура.
                                                 

Разликите между конвекторите и климатиците?

Често срещано мнение сред потребителите е, че конвекторите създават силни въздушни течения, които ще им създадат неудобство. Истината е, че това твърдение е напълно неоснователно. Движението на въздуха, което се образува от уреда, е много по-слабо или почти отсъстващо за разлика от потоците, които формират вентилаторните печки или климатиците. Принципа му на работа не би могъл да причини здравословни проблеми на хората, защото цялата енергия, която се консумира от него се превръща в топлина. 

Друга съществена разлика между двата електроуреда е, че климатичните инсталации могат да охлаждат помещението през летните месеци. Конвекционните радиатори нямат такава функция и затова не можем да ги сравним по този параметър. Но ако имате нужда от уред, които ще използвате предимно за отопление, конвекторът е по-добрия уред. Ето с какво се характеризира той:
  • Абсолютно безопасен е и повърхността му не е гореща – това е най-безопасният електроуред, които се предлага в момента на пазара. Снабден е с нискотемпературен нагревател, което го прави безопасен за деца, които дори да го докоснат няма как да се изгорят. 
  • Отпада нуждата от постоянно наблюдение  - има автоматична защита, която веднага изключват радиатора при рязко повишаване на температурата или при падането му на земята. Това го прави добра алтернатива за отопление на детски градини, училища и офис сгради. 
  • Характеризира се с малка дебелина – около 85 милиметра, което означава, че заема минимално място и няма как да се изпречи на пътя Ви, тъй като в повечето случаи се монтира към стена, ненатрапвайки се на интериора на помещението.
  • Не изсушава въздуха – особеностите на конструкцията и режимът му на работа, запазват влажността в стаята на нормални нива. Освен това естествената циркулация пречи на въздуха да се изсуши и в същото време не разнася микроскопични прашинки. Докато при обикновените печки и климатиците, въздухът се изсушава и прахът се разнася по мебелите. 
  • Лесен е за монтаж – може да се постави на почти всякаква повърхност и да бъде инсталиран от сам човек. Всеки един модел може да бъде снабден с крачета, като по този начин да стане абсолютно подвижен.
  • За разлика от климатичните инсталации, не се налага да сменяте или миете филтри, както и няма нужда от външно тяло, за да работи. 
  • Лесен за обслужване и ремонт.

Това бяха само една малка част от основните параметри на двата типа уреди. Разбира се, не можем да кажем, че с това темата се изчерпва. Ние се постарахме да Ви предоставим нужната информация, за да вземете правилното решение въз основа на фактите и Вашите нужди. Надяваме се да сме Ви били полезни! И не забравяйте, ако имате въпроси, не се притеснявайте, а се свържете с нас! Ние сме винаги насреща, готови да Ви помогнем.