Сравнение между конвекторни радиатори модел EURO PLUS и BRIO PROGRESS

Ако вече сте убедени, че си търсите конвекторен радиатор с дигитално управление, то следващия въпрос е: Кой модел? Предлагам ви бързо, но изчерпателно сравнение между водещите два конвекторни радиаторa Euro Plus и Brio Progress.

И двата модела са производство на големия френски производител Applimo. Компанията е специализирана в производството на електрически отоплителни тела – конвекторни и лъчисти радиатори, електрически котли, вентилационни системи,  радиатори за баня, нагреватели за вода, електрически радиатори. Фирмата е с 60 годишен опит в производството на електроуреди гарантиращи пълноценен топлинен комфорт. Радиаторите, котлите, бойлерите и цялата продуктова гама на Applimo се произвеждат, в 6 завода във Франция. Всеки от тях разполага със звено за научно-изследователска дейност. Това е единствения начин марката Applimo да си гарантира водеща позиция на пазара – чрез качество на изработката и ниска консумация на електроенергия на произвежданите продукти.  Допълнителен респект към продуктите с тази марката вдъхва и името на немският концерн Мюлер, част от който e и Applimo.


За качеството на продуктите говори и тяхната гаранция. И при двата модела, Euro Plus и Brio Progress, тя е 8 години, с пълно гаранционно обслужване на радиаторите.


Сравнявайки двата конвектора, може да отчетем минимални предимства на Brio Progress. Нека разгледаме всеки един технически параметър на Applimo Euro Plus и Applimo Brio Progress. Започваме с нагревателя, който според мен трябва да е водещ при избора на конвекторен радиатор.


Нагревател


И при двата модела конвектори нагревателя е немски (Schwarz CV Silencieux), също толкова важен е и материалът, от който е направен – алуминий. Предимствата на алуминия са, че той изключително бързо се нагрява и почва да отдава топлината си. Наред с това, много потребители на други марки радиатори, споделят за неприятно припукване, което се чува при нагряването и/или охлаждането на техните конвектори. Това е напълно невъзможно да чуете както при Euro Plus, така и при Brio Progress , а и при всички останали модели конвекторни радиатори на Applimo, които са напълно безшумни поради своя "Х" образен моноблок нагревател. При моноблока няма разширяване или свиване на отделните елементи на нагревателя, причиняващи този дразнещ шум, защото целия нагревател е едно цяло.    

Как и изглежда и работи X образният моноблок нагревател може да видите тук.


Терморегулатор


Терморегулатор - Сравнение между конвекторни радиатори


Добрият терморегулатор, с точност от 0.1 Сº, позволява лесно и прецизно управление. Той е използван, както при конвекторния радиатор Brio Progress, така и при Euro Plus. От тук идва и сходството от гледна точка на консумацията на електроенергия при една и съща мощност на радиаторите. Добрият контрол на температурата позволява намаляване на разходите. Статистиката сочи, че всеки 1ºС разлика от желаната температура отговаря на 7% разход на електроенергия.


Монтаж и експлоатация


От гледна точка на монтажа и двата модела конвекторни радиатори, Brio Progress и Euro Plus, са предназначени за поставяне на стена. За целта, окомплектовката на радиатора включена стойка за закрепяне към стената. Тези които предпочитат техния радиатор да е мобилен, могат допълнително да закупят стойка с колелца или статична такава, т.нар. крака. Разликата в цената на допълнителните стойки за радиатор не е съществена, в първия случай е 30 лв, а във вторият – 20 лв.


При монтажа е важно да се спазват инструкциите за отстояние между конвекторния радиатор и стената, пода и мебелите. Това е с цел ефективност на радиатора. При закрепянето на Euro Plus, а и на Brio Progress към стената разстоянието от пода до долния край на радиатора трябва да е от 10 до 30 см. В случай, че избраната стена е с прозорец, то долният край на подпрозоръчния перваз трябва да е на минимум 15 см. от горния край на радиатора. Отстоянието от стената със стойката следва да е 5,7 см. Това важи за всички радиатори независимо от размера и мощността им.


Предимство на Brio Progress е малката височина на конвекторния панел, при най-ниския размер – само 310 см. Това дава възможност на модела да бъде предпочитан при френски прозорци.


Тегло


Теглото на конвекторния радиатор е важно само от гледна точка на транспортирането му. Euro Plus и Brio Progress нямат разлики по този критерий, при една и съща мощност на радиатора. Например за конвектор от 1500W и за двата модела са с тегло от 6 килограма. Пренебрежимо малко, независимо дали сте се спрели на стойка с колелца или без.


Дизайн


Разлика между конвекторни радиатори - Ел-отопление


Що се отнася до дизайна на двата модела, тук опираме до интериора на средата, в която ще бъде монтиран конвекторният радиатор.

Предимство на Applimo Brio Progress е възможността да изберете между четири различни размера на радиатора при една и съща мощност. По този начин се променя формата, така че да отговори максимално на предпочитанията и изискванията на клиента. Може да погледнете конкретните размери и мощности за Brio Progress тук.

Що се отнася до размерите при Applimo Euro Plus то за конкретна мощност имате един единствен размер, респективно форма. И тя е универсалният за радиаторите правоъгълник, като максимално е спазено правилото за златното сечение в дизайна – разделяйки дългата на късата страна трябва да се получава 1,618... Конкретните размери  на модел Euro Plus в зависимост от търсената мощност, може да намерите тук.


По отношение на цветовите решения нито Euro Plus, нито Brio Progress предлагат избор. Класическият за конвекторните радиатори – бял цвят, е единствената опция и при Applimo, както при всички реномирани марки.


Цена


Към момента Euro Plus печели със своята по-ниска цена, макар и разликата между двата сравнявани модела да е минимална. Причината не е в техническите показатели, а по-скоро в класическия дизайн на модела Euro Plus. Обратно Brio Progress предлага различни форми и размери, които максимално да отговарят на всеки вкус и интериор. Това разнообразие дава леко отражение в цената, макар и несъществено.


Извод


От гледна точка на техническите показатели, не може да се открои нито Brio Progress, нито Euro Plus. Френския производител Applimo се е постарал да не затруднява излишно купувачите, като постави най-доброто и в двата конвекторни радиатора. Това се отнася както за нагревателя, така и по отношение на терморегулатора.


Основните разлики между двата конвекторни радиатора идват в размерите и цената. Така че изборът ви дали да се спрете на Euro Plus или Brio Progress следва да се ръководи основно от бюджета който имате и пространството, в което конвекторният радиатор ще бъде поставен.