Радиатор за баня – какъв материал е най-добър за мен?



Неръждаем радиатор за баня от Лири за баня



Радиаторите за мокри помещения и лирите за баня могат да бъдат изработени от различни материали. Нека разберем, кой е най-добър за вас.


Има много голям избор в дизайна, когато става въпрос за радиатори, но когато става дума за материала ползван при изработката им, имаме три водещи: алуминий, нисковъглеродна стомана и неръждаема стомана.


Радиаторите за баня претърпяха голямо развитие през последните няколко десетилетия. Вече не се ограничавате до чугунени радиатори в бяло или сиво. Ако разгледате нашия каталог, ще забележите, че радиатора е изящен, с множество футуристични елементи, различни форми и декоративни материали. Но едно от първите, важни решения при избора на вашия нов радиатор за баня е материала. За да ви помогнем да изберете най-добрия материал за радиатори, ето поглед върху предимствата на трите материала.


Радиатори от неръждаема стомана


Неръждаемата стомана, спокойно може да бъде наречена вечно красива. Най-добрите радиатори за баня се изработват точно от нея. Неръждаемата стомана не корозира във времето – материала е неподвластен на ръжда. Край и на дразнещите петна от вода по повърхността на радиатора за баня, които са характерни за хромираните повърхности – специален слой се грижи за това повърхността да не се зацапва от варовика във водата.  Без никакви притеснения може да оставите мократа си кърпа да изсъхне върху радиатора от неръждаема стомана. Това във времето по никакъв начин няма да се отрази на електроуреда. Единственото от което се нужда е е почистване, по ваше усмотрение. То става изключително бързо и лесно без да изисква някакви специални препарати, а само мека кърпа със сапун или миялен препарат е напълно достатъчно.


Радиатор от стомана от Лири за баня


Радиатора от неръждаема стомана има дълъг живот – между 20 и 25 години. Разбира се производителите дават по-малка гаранция (10 години), но причините за това не са свързани с материала. Неръждаемата стомана е непоклатима, стига да я пазите от сериозни механични повреди – удар с твърд предмет, одрасквания с остриета, третиране с концентрат на химикали.


Радиатора от неръждаема стомана е топлопроводим с 15% повече в срванение с обикновената, ръждясваща или нисковъглеродна стомана. Това се дължи на факта, че другата стомана, за да бъде защитена от влагата бива покрита с хром или с боя, които от своя страна са по-лош проводник на топлина и от там се намаляват свойствата на топлопроводимост. Предимство на радиаторите от неръждаема стомана, е че задържат повече топлината от алуминиевите. По-дълго е топло в банята ви, следкато сте спрели радиатора. Това е важно както за подсушаването на помещението, така и за предотвратяване появата на мухъл.


Трябва обаче да се използва правилният клас неръждаема стомана. Съществуват около 150 различни вида и не всички са подходящи за радиатори. Марката Hammam изработва своите радиатори за баня от най-подходящата – неръждаема стомана 18/10 или още известна като steel grade 304.Това е същата издържлива неръждаема стомана, от която са изработени и редица други елементи намерили приложение в дома и промишлеността, като например: винтове, машинни части, заглавки за автомобили, стоманени листи и др.


Обичайно повърхността на радиатора e полирана, което осигурява прекрасен огледален блясък – често търсен ефект при баните с малка площ. Освен гладка и лъскава, повърхността на радиатора от неръждаемата стомана може да бъде обработена за получаване на мат ефект или на по-специфичния "сатен", който има предимствата на мата, но е и с лек глнцов ефект.


Основни предимства на радиаторите за баня от неръждаема стомана:

Няма да ръждяса, корозира или промени цвета си във времето

Лесно се почиства и поддържа

Различни видове повърхност

Полира се без проблем на ръка

Екологични и рециклируеми

Много голяма гаранция (10 години)


Алуминиеви радиатори за баня


Алуминият е известен със своята здравина, гъвкавост, изключителна лекота и устойчивост на корозия. Той също така е фантастичен проводник на топлина, което го прави идеален за производство на радиатори.


Това означава, че алуминиевите радиатори за баня са леки и лесни за работа, бързо се нагряват и охлаждат, правейки ги много ефикасни и рентабилни. Те също така дават наистина висока обща топлинна мощност в сравнение с подобни оразмерени стоманени панелни радиатори.


Допълнителна характеристика е фактът, че те изискват по-ниско водно съдържание, от тук произтича и по-малката консумация на отоплителната система.



Радиатор от неръждаема стомана от Лири за баня


Основни предимства на алуминиевите радиатори за баня:


Бързо достигат желаната температура

Ниско водно съдържание

Леки и лесни за инсталиране

Екологични и лесно рециклируеми

Сметките за електроенергия са по-малки

Изключителни дизайнерски решения


Радиатори за баня от нисковъглеродна стомана


Обичайно, казвайки "мека" стомана се има предвид нисковъглеродна стомана (между 0,05 и 0,25% е въглерода), така е при радиаторите за баня. Тя е популярен материал за изработката на радиатори, поради по-конкурентната цена на материала. При радиаторите за баня от нисковъглеродна стомана е важно да бъде добавен инхибитор към водата, за да се предотврати корозията им от вътре на вън. Поради канцерогенността на добавката обаче, мнозина предпочитат да не слагат в радиаторите въпросната добавка – калиев бихромат.

Отново ръждата и корозията, стоманения радиатор за баня винаги е боядисан от външната страна или хромиран, за да предотврати стареенето на материала. Поради своя състав с нисковъглеродната стомана се работи много по-лесно и безопасно отколкото неръждаемата, особено що се отнася до заваряването. Това е и причината в по-големия избор на форми и дизайн при радиаторите за баня от тази стомана.



Основни предимства на радиаторите за баня от нисковъглеродна стомана:


Конкурентни цени

Богата гама от стилове и цветове

Могат да бъдат с огледална – хромирана повърхност


Още малко за материалите


Един от начините за да изберете радиатор за баня от висок клас е продължителността на гаранцията. Радиаторите за баня изработени от качествена  неръждаема стомана имат най-дълъг гаранционен срок. Алуминиевите дизайнерски радиатори също са сред най-добрите на пазара. Освен това алуминият се нагрява бързо, което е страхотен плюс за ързината на затоплянето на вашите кърпи.


Използваната суровина не е единствената отличителна черта за качество. Елегантния и стилен дизайн е също добър показател с не малка важност. В избора на правилен модел освен качеството, цената и дизайна е от значение и удобството. Проверете дали лесно може да поставите кърпата си. Някои модели предлагат допълнителни аксесоари, които улесняват това.


Ако имате нужда от допълнително информация както за предимствата и недостатъците на отделните материали, така и за консумацията, цената, броя глидери и пр., свържете се с нас .