• За да направите детската стая по-топла и комфортна пред вас се изправят две възможности – да добавите още едно отоплително тяло или да подмените старото. Когато децата са у дома, вниманието се фокусира основно върху това средата, в която са да бъде сигурна и здравословна. Това са двата топ приоритета за всеки възрастен. Изгарянията и пожарите са реални рискове, когато става дума за печки и деца у дома. Тези опасности скрити зад благата топлина на печката, могат да бъдат избегнати, като подходим разсъдливо и далновидно към избора на отоплително тяло.

    Видът на отоплителното тяло


    Днес отоплителните тела са не просто едно голямо щастливо семейство, а цял огромен род, с много баби, дядовци и братовчеди. Като почнем от базовото делене на печките – на ток и твърдо гориво и стигнем до модерните измерения и детайли свързани с начина на затопляне – чрез естествена конвекция или лъчиста топлина. Всички те имат свои предимства и недостатъци, но когато стигнем до критерия „сигурност“ и го комбинираме с непредвидимият елемент от уравнението – дете,  то тогава добрите варианти се редуцират значително.

    Първа стъпка от решаването на задачата – какво безопасно и ефективно отопление да изберем в детската стая е, да определим приоритети си и да се съобразим със спецификата на децата. Става дума за дневния им режим, тяхната възраст и активност у дома. За всеки от тези три основни пункта ще дадем кратки насоки и препоръки, спрямо нашия личен и професионален опит. Но първо да разнищим базовите и всевалидни изисквания към печката:

    За какво да се оглеждаме


    За да е безопасна една печка, радиатор, конвектор или както там решим да го именуваме, основното за което трябва да си отваряме очите, като отговорни възрастни е нагревателя. Ако сме спокойни относно позицията и защитата му, значи първа точка е покрита успешно. Спазването на правилото „далеч от очите, далеч от ръцете“ по отношение на нагревателя, гарантира успех на мисията „Без изгаряния у дома“. В това отношение лъчистите радиатори са непоклатим победител. Техният корпус остава безопасен при досег, детето ви може да го докосва, прегръща и целува и това което ще получи в замяна е само безусловната топлина на лъчите топлина, излъчвани от панела.

    Друг скрит плюс на лъчистия радиатор е, че не предизвиква динамика във въздуха на помещението – без завихряния, вдигане на прах или косми от домашни любимци. Не се притеснявайте, ако не сте пускали прахосмукачка днес в стаята на детето, здравословната среда която предлагат лъчистите радиатори е тяхно основно предимство и приоритет. С това далеч не затваряме темата за лъчистото отопление. Ако обърнем внимание на дизайна ще забележим щадящите размери, които запазват така нужния за играта и концентрацията на подрастващите - простор. Като недостатък на инфрачервените радиатори може да се изтъкне, че те стоплят телата, които са в непосредствен, пряк контакт с  топлите лъчи. Ето защо децата, които се стрелкат из стаята, като свободни електрони може да не получат максимума топлина, който печката е готова да им отдаде. Въпросът тук обаче е искаме ли детето ни да се сгрява допълнително докато тича и играе активно из стаята?

    Ако по някаква причина лъчистите радиатори не удовлетворяват нуждите на вашата детска стая, то няма място за притеснение. Вторият най-добър избор са конвекторните радиатори с алуминиев моноблок нагревател. При тях получавате топла повърхност на корпуса, но без опасност от изгаряния. Защитата от прегряване няма да позволи запалване или пожар. В това отношение конвектора и лъчистият радиатор са роднини по пряка линия – притежават един и същ сертификат за пожарна безопасност, е поне що се отнася до френските марки Applimo и Campa.

    Възрастта на децата



    Децата са най-динамичния елемент във всеки дом, но потребността от уют и топлина остава непроменена във времето до най-зряла възраст. Това е и причината, все повече да се търсят отоплителни тела, които отговарят максимално на детското развитие, като го подкрепят, създавайки плодотворна среда за растеж.

    Съобразявайки се с развитието на детето приоритет имат различни критерии за избора на отоплително тяло. При най-малките, в диапазона 0 – 7 години, водещо е безопасността. С всяка година над това тя остава като фактор, но приоритет започва да зима възможността за повече пространство в стаята и за програмиране работата на отоплителния панел с таймер или смарт контролер.

    На втори план са изискванията към отоплителното тяло да не е шумно, да не образува развихряния на въздуха и неприятна миризма. Икономичността е важна и добър бонус към всичко по-горе.В този контекст вариантите, на които може да се спрете са:


    Инфрачервен лъчист радиатор създаващ хомогенна топлина в цялото помещение. Това може да се постигне само ако разпръскването на лъчите (с дължина 8-9 mk) е равномерно. Вълнообразният нагревател на модела Campa Cosmos Soleil може да осигори всичко това за вашата детска стая. Моноблок нагревателят е изработен от специална алуминиева сплав, което позволява бързо покачване на температурата и абсолютно никакъв шум при разширяването му. Излъчването е нискотемпературно и създава комфортна и приятна среда за игра, сън и учене. 



    Лъчистят радиатор, който не изсушава въздуха, не вдига шум или прах и не изгаря кислорода в помещението е абсолютният максимум. Моделът Quarto D+ на французите от Applimo е с мощност между 500 и 2000 W и електронен терморегулатор с прецизност до 1оС, гарантиращ че температурата в детската стая ще е точно тази, която сте му задали. Моделът има степен на влагозащита IP 24, което означава че дори случайно водата от аквариума на рибките да плисне върху инфрачервения лъчист радиатор, няма да има опасност за детето, за вас или пък за печката. И ако търсите по-бюджетно решение, то имайте предвид че цената на Quarto D+ е по-достъпната, от двата инфрачервени радиатора.
    Възможностите и достойнствата на конвекторните радиатори в детската стая изпъкват отчетливо в модела Brio BAS . Той работи на принципа на естествената конвекция, без да издава шум или да предизвиква излишно движение на въздуха. Гаранцията от 8 години, говори за техническите достойнства и сигурността на модела, който лесно и без усилия се прикрепя към стената на всяко помещение. Различните размери позволяват да намерите най-правилната форма за вашата детска стая. 

    Отговорната загриженост на възрастните


    Какъвто и тип, модел и марка отоплително тяло да изберете има няколко основни принципа, които ако залегнат като навик ще са гаранция за спокойствието и комфорта във вашия дом. Децата имат уникалната способност да са вечно любопитни и експериментаторски настроение. Ето защо се уверете, че всички течности в чаши, шишета, аквариуми за рибки и т.н. са на разумно отстояние от отоплителното тяло. Наред с това нека не забравяме, че децата растат, а с тях и увереността им, че най-силни, най-дръзки, изобщо най. В тази връзка системно проверявайте цялостта на кабела и корпуса и при констатирани захабявания или увреда – подменете веднага. Няма да е излишно, ако проверявате периодично и кабела за фаза и утечки.