Ефективност на лъчисто (инфрачервено) отопление


Инфрачервената енергия е форма на електромагнитно излъчване, която се намира точно зад червения край на диапазона на видимата светлина на електромагнитния спектър. Често чувайки думата радиация автоматично я свързваме с това, че тя е вредна, но всъщност радиацията е само процес на излъчване на енергия. Точно като видимото излъчване на светлината, лъчистото инфрачервено отопление е 100% безопасно и дори нашите собствени тела излъчват инфрачервена радиация (което позволява на спасителните хеликоптери да намерят загубени пасажери и моряци).



Лъчисти радиатори - Лъчисто отопление от el-otoplenie



Как точно лъчистото отопление топли чрез инфрачервения спектър, какви всъщност са тези вълни и как лъчистото отопление влияе на здравето ни прочетете тук, а аз се връщам към това какво означава ефективно лъчисто отопление и защо то е такова?


Лъчистото отопление, по-ефективно от конвекторен радиатор


Във Великобритания, тази славеща се с "хубавия" си климат страна, The Green Age (консултираща платформа за оптимизиране консумацията на електроенергия) правят тест относно ефективността и икономичността на лъчистото отопление спрямо конвекторен радиатор. Не конкретизират, с коя точно марка и модел е направен теста, но независимо дали става дума за лъчисто отопление  на марките Applimo , CAMPA или друг голям производител, основния принцип при лъчистото отопление си остава един и същ – затоплят се повърхностите (включая и нас самите). Това е и съществената разлика между конвекторните радиатори и лъчистото, инфрачервено отопление. Нека видим и теста.


Изследването стъпва на презумпцията, че времето за отопляване е 8 часа всеки ден, в продължение на четири месеца (от ноември до февруари). Използва се лъчисто (инфрачервено) отопление с мощност 1250 W и аналога му 1500 W електрически конвекторен радиатор. Ето и резултатите от сравнителния анализ между двата типа отопление:



Лъчисто инфрачервено отоплениеЕлектрически конвекторен радиатор
Мощност на електроуреда1250 W1500 W
Консумация на електричество за 1 час1.251.5
Икономия от термостат50%50%
Общо използвана електроенергия за периода12001440


Цифрите говорят, но все пак да видим ,защо лъчистото отопление е значително по-ефективно.


Защо има разлика в консумацията на електроенергия?


Основната причина за разликата в консумацията на лъчистото (инфрачервено) отопление и на всички конвекторни радиатори е в това, какво всъщност затоплят. При познатото ни досега отопление на електричество, се затопля целия обем на въздуха около нас, който ни предава топлината. При лъчистото отопление обаче, се нагряват повърхностите в пряк контакт с лъчите от панела, включително и нашите тела в дълбочина от 5 мм. Това съвсем естествено, води до разлика и в загубите на топлинна маса, а от там и до обема на консумираната електроенергия.


По-малки загуби при лъчистото отопление


Когато се затопля въздуха, всяка промяна в температурата му, води до промяна в усещането ни за комфорт. А това никак не е трудно да стане. Когато се отоплява само едно помещение, то при влизането и излизането от него топлия въздух лесно напуска стаята и бива заменен от нов, по-студен. От тук се налага повторно затопляне на студената част. Същото се повтаря и при проветряване на помещението.


При лъчистото (инфрачервено) отопление ситуацията е доста по-различна. Излъчената енергия достига до хората и предметите незабавно, без да използва въздух за транспортиране и практически няма загуба на топлина или енергия. Благодарение на инфрачервените лъчи, се трупа топлинна маса в повърхностите на помещението. Затоплените от лъчистото отопление стени, мебели и прочие, поддържат температурния комфорт в помещението по-дълго. Има разлика и в самото усещане за уют, то е много по-близко до естествената за нас топлина – тази на слънцето. 


Скорост на затопляне с лъчисто (инфрачервено) отопление


Един от показателите, сочещи до колко даден електроуред е полезен, това е скоростта. Ако при автомобилите е важно ускорението от 0 до 100 км/ч, то при отоплението има значение скоростта на затопляне.


Разбира се както при автомобилите фактори са пътя, насрещния ватър и други метеорологични условия, така и техническите параметри на самата техника също е от голямо значение. Ако решим да сравняваме Volkswagen Polo 1.0 с Ferrari F430 4.5, то резултатите ще са идентични, както при сравняването на конвекторните радиатори и лъчистото инфрачервено отопление. Просто обектите са от съвсем различен порядък и класа. За любопитните говорейки за автомобилите ускорението в първия случай става за 11 сек., а във втория за 4 сек.. Подобно е и положението при радиаторите и лъчистото отопление с панел. В първия случай затоплянето на конвектора отнема  минимум 5 мин., а на лъчистото отопление – 0,5 мин.


По-добра ефективност на терморегулатора при лъчисто отопление


Основна задача на терморегулатора (термостата) е да прецени точно, колко топло е в помещението и има ли нужда от допълнително затопляне. Два са базовите типа терморегулатори – аналогови (механични) и дигитални (често наричани електронни).

Механичните терморегулатори се използват масово при конвекторните радиатори, но вече има и изключения поне при Applimo.  При лъчистото отопление приоритет са електронните терморегулатори.


Основна разлика между двата типа термостати е прецизността и възможността за настройки. И по двата параметъра преимуществото е на страната на лъчистото отопление с дигитални терморегулатори. Прецизността на измерената температура е с точност до +/- 0.1 ⁰C. Повечето  настройки, означават и по-добра ефективност. При електронните терморегулатори има възможност за прецизно програмиране на дневния и седмичния цикъл на работа на лъчистото отопление. Това дава възможност за допълнителна икономия на електричество в порядъка на 2%.


Не е нужно да отоплявате, когато не ползвате помещението. Максимално сте улеснени с "Датчик за отсъствие", който реагира при напуснете на стаята, като лъчистото отопление спира да я затопля. Автоматично се възвръща комфортната температура в момента, в който отново влезете. Друга много приятна функция на електронния терморегулатор на лъчистото отопление е функцията "Отворен прозорец". Действа аналогично и моментално. С тези и още улесняващи употребата и подобряващи ефективността функционалности е инфрачервения радиатор Applimo SENSO.


За да сме напълно коректни е редно да споменем и недостатъците на лъчистото отопление. Всъщност става дума основно за един, а именно цената на инфрачервения панел. Лъчисто отопление с мощност от 500 W може да струва между 400 и 1000 лв. Разбирасе първоначалната инвестиция, се възвръща в рамките на една до две година, в случай че предпочитете лъчисто отопление, спрямо останалите възможности с електроенергия.


Всички отговори относно предимствата и недостатъчците на лъчистото отопление и конвекторните радиатори може да получите от нашите експерти. Как може да се свържете с тях, ще откриете тук.