След като студът ни сковава безмилостно и първите снежинки напомниха, че независимо дали сме готови зимата идва, може да си вземем глътка въздух с малко по-омекналото и дъждовно-кално време. Това е моментът, в който да оптимизираме сметките си, предвид предстоящите светли коледни празници. Стане ли Ноември, едно значително перо от заплатите ни отива за отопление. За да променим това могат да бъдат направени няколко неща свързани с отоплението. Малко е късно за подмяна на дограмата и изолацията на дома, въпреки че може и да случите, на благоволението на природата, за още няколко меки и слънчеви дни. Друга по-лесна и бърза стъпка е да погледнете къде сте позиционирали отоплителното тяло. Не зависимо дали става дума за радиатор, конвектор или друго отоплително тяло има едно важно правило, което трябва да бъде следвано и което гарантира повече топлина и по-малко разходи.


Да се концентрираме върху стаята – не зависимо дали ще отоплявате офис, всекидневна, спалня или кухня. Ако помещението не е част от пасивна сграда, то тогава за да поддържате комфортна температура през зимата ви трябва отоплително тяло. Топлината, която ще произвеждате няма да стои на едно място. Тя е в непрестанно движение и в зависимост от условията на средата (вътре и вън от стаята) топлината ще прониква директно (с инфрачервен радиатор), ще преминава, ще се движи и изтича (конвектор, климатик) към по-студените места навън. Разликата между вътрешната и външната температура е фактор, който определя лекотата с която помещението ще се затопля, а въздухът ще преминава от студен в топъл – също и количеството топлина, което ще трябва да добавяте за тази цел. Нека оставим на страна радиационния и топлопроводимия пренос и се концентрираме върху конвекцията (въздуха който се движи и от студен преминава в топъл). Точно конвекцията е от значени за това, колко бързо ще се стоплят измръзналите ви ръце и крака през зимата. Отоплителното тяло загрява първо най-близкият студен въздух, който неблагодарно отлита най-горе във висините на стаята. След това идва нов, после друг, докато накрая всичкият въздух не стане приятен за вас.


Подъл е въздухът през зимата, не спира да се движи и да издига на все по-високо най-желаното от нашите нозе – топлината. Разбира се това явление продължава само докато целият обем на стаята не се затопли до желаната температура. Най-бързият ни помощник с топлото е конвекторът, но истинският хитрец е инфрачервеният панел, чиято топлина успява да надхитри бягащия напред назад въздух и директно да сгрява телата ни с лъчистата си топлина.


По отношение на бързината победителят безспорно е инфрачервеният радиатор, следван плътно от конвекторите. Но за да използвате всичките предимства на отоплителните тела, трябва да ги монтирате на правилната стена. На горната картинка прекрасно е показано, какво се случва в стаята ако имаме отоплително тяло. Нека сега обаче го махнем и на негово място сложим прозорец. Все пак обичайно за една стая е да има такъв, нали така? Ето следващия виртуален модел, който показва движението на студа, който все някак успява да се просмуче в стаята дори и през трикамерния стъклопакет.


Пропълзява по пода към нищо неподозиращите ни крака и избутва по-топлият въздух нагоре, докато той не отиде при съседите, над нас и в стаята настъпи пълен студ. Разбира се никой няма да позволи такова нещо, а директно ще отиде до магазина за конвектори и ще си купи един радиатор от порядъка на Applimo.


Връщаме радиатора на същата тази стена с прозорец и виждаме какво се случва между мъчещият се да проникне студен въздух и затопления от конвекторния радиатор горещ. Получава се една малка битка между студените и топли потоци, които помежду си се смесват и преразпределят топлината. Битката не спира докато единият не пребори другият. Обикновено победата е гарантира за конвектора, освен ако не отидете на почивка и не го изключите тотално или пък ако сте го монтирали не където трябва.

И както разбирате отговорът на загадката "Къде трябва да се монтира конвектора, за да работи максимално ефективно?" е под прозореца. Ето защо има и такива изключително ниски варианти на конвектор, от едва 26 см., като Brio 2  – за да могат и любителите на големите, френски прозорци да получават максимално удоволствие от отоплението и през най-лютата зима.   

Що се отнася до инфрачервените радиатори,отоплители,панели или както там искате да ги наречем, то при тях положението е малко по-различно. Основният момент е да съобразите лъчите на нагревателя да стигат безпрепядствено до вас, защото тяхната работа е топлят тялото ви не гардероба или хладилника. Ако ще затопляте спалнята, е лесно – слагате ги под прозореца с непосредствен контакт към леглото. Положението във всекидневната е сходно – инфрачервеният панел трябва да е като телевизора ви, с пряк "зрителен" контакт към дивана или любимото местенце за отмора в края на деня. Най-трудна винаги е ситуацията в кухнята, където всяка стена е заета от шкафове, електроуреди, маса, столове. Възможностите в такива наситени с мебели пространства  са две – монтаж върху някоя полу-стена (тип барплот) или на височината на картина.