Средната консумация на електроенергия на българското домакинство е около 4000 kWh., сравнено с Американците (12 300 kWh), Канадците (11 000 kWh) и Австралийците (7000 kWh), нашето потребление наистина не изглежда много. Това обаче не означава, че не трябва да търсим по-добро електрическо отопление. Напротив.


В този пост, ще ви предоставим малко вътрешна информация, за да сте сигурни, че всеки похарчен от вас лев за електрическо отоплително тяло е правилно даден.


Първо, защо да изберете електрическо отоплително тяло?


Ако вече сте установили, че се нуждаете от ново решение за отоплението у дома защото ви е омръзнало да се занимавате с филтри на климатици, течения и постоянните настинки на детето. Може би все още се колебаете дали да търсите електрическо отоплително тяло или печка на дърва. Разбираемо да се чудите за дървата, тяхната цена изглежда по-добра от тази на електроенергията. 


Всъщност тази ниска цена, е само на пръв поглед. Ако изчислите колко ще ви струва първоначалната инвестиция да си купите една качествена камина на дърва с водна риза, съпътстващите радиатори, тръби, винтили, фитинги и т.н., крайната сума може твърде много да ви замисли, кога инвестицията ще се възвърне. Ето например една българска камина с водна риза струва средно между 1000 и 2000 лв., а един алуминиев радиатор с 12 глидера около 200 лв. Без да смятаме неудобствата и труда свързани с инсталацията и съпътстващите допълнителни материали първоначално трябва да заделите не по-малко от 2200 лв.. За 1/3 от тези пари може да си вземете два конвектора Euro D+ на френския производител Applimo ). А два лъчисти панела Cosmos  с марката Campa ) ще е малко над ½ от базовата инвестиция в камина на дърва с радиатор.  Още за безопасността, комфорта и спестените разходи при електрическите отоплителни тела може да прочетете в “Електрическите конвектори – предимствата им преборват недостатъците” .


Помислете как се използва електрическата печка?


Първото нещо, което трябва да имате предвид, при избора на ново електрическо отоплително тяло, е как и за какво ще го използвате. Трябва ви само да загреете една стая или имате нужда от топлина в няколко помещения в дома си? Тези въпроси ще ви позволят да стесните търсенето си и да се насочите към правилните магазини за това.


Първият избор е между маслен радиатор и 100% електрически конвектор



За маслените радиатори се счита, че имат един основен плюс – остават топли във времето след като бъдат изключени. Но пък от тук следва и обратното, че им трябва известно време и за да се затоплят. С други думи, ако цял ден си стоите в къщи, това е един добър вариант. Може спокойно да сушите и дрехи върху него, но пък е доста тежичък и ако ви се налага да го местите, може да срещните затруднения.
За разлика от масления радиатор (с тегло от 15 кг. или като на 4 годишно дете), конвекторът е лесно преносим със своето тегло на шест месечно бебе (около 7 кг.). Не е нужно да чакате първо да се затопли корпуса на електрическия конвектор и след това да почне да отдава топлина, както е при масления радиатор. Не на последно място електрическия конвектор  са безшумни работници, поне що се отнася до радиаторите с марката Applimo.

Имайте предвид тези разлики, докато търсите новото си електрическо отоплително тяло. Те могат да определящи за комфорта във вашия дома и съществено да повлияят на уюта в него.


Регулиране на топлината за по-голям комфорт и енергийна ефективност

За да бъдете и вие еко, но в същото време да не изпитвате недостиг на комфорт, ви трябва електрическо отопление с регулируем термостат. Имайте предвид обаче, че колкото е по-висока температурата (мощността) на нагревателя, толкова повече енергия той ще поглъща. Ето защо всъщност ви трябва и регулируемия термостат. Тази опция ви дава възможност за по-добър контрол върху настройките за топлина на електрическата печка. При електрическите конвектори не само може да управлявате температурата, но и времето в което конвектора да се включи или изключи. Най-характерни за работата на конвекторите са три режима – Комфорт, Еко и против замръзване. При лъчистото, инфрачервено отопление има още една допълнителна екстра – датчик за отсъствие. Той помага за още по-добрата ефективност, затопля само докато сте в стаята и спира щом излезете, като е в готовност да възстанови комфортната температура, когато отново се върнете. Това удобство може да се ползва при моделите Applimo Quarto Smart .


Спестете с електронен регулатор – таймер


Нека бъдем честни, имам моменти в които забравяме да изключим електрическото отопление. Добрата новина е, че модерните конвектори, радиатори, лъчисти отоплителни тела, климатици и дори камини, имат таймер или още електронен регулатор. С него вие настройвате отоплението спрямо индивидуалните си потребности за това в колко часа да е топъл домът ви. Може да зададете броя на човека, в които да е топло, както и кога искате да започне затоплянето. Как ви се струва това от към удобство и спестяване?


Гаранция на електрическото отоплително тяло


Гаранция за живота на електрическото отопление може да получите от официалния представител на дадената марка. Единствено те имат достоверна информация относно живота на отоплителните тела, които предлагат. А и именно официалните представителства имат интерес срока на гаранцията да отговаря на истината.

Относно продължителността на гаранцията, как ви се струва 5 години? Всъщност по-добре от 5 години е 8 години, нали? Толкова е гаранцията на електрическите конвектори и инфрачервени панели от Франция. Applimo (https://el-otoplenie.com/el-konvektori-applimo) и Campa  са утвърдени марки, които уверено дават за своите продукти максимална гаранция за България от 8 години. Така че отделете време и проверете гаранцията на продуктите, които са привлекли вниманието ви. Струва си да инвестирате време в това.

Докато сте тук, защо да не разгледате и други публикации в блога ни? Имаме още полезна информация за електрическите нагреватели и за моделите, за които бихте искали да научите повече!