Ако през изминалия отоплителен сезон сте имали две или пове от тези ситуации в дома си, то значи сега е идеалното време за да предприемете мерки и да си подсигурите топъл и уютен дом през зимата. Есента е идеалното време, в което да потърсите ново решение за отоплението в дома си.

Хлад в дома

Сигнал, че настоящото ви отопление се нуждае от подмяна, е усещането за влага в дома. Влагата може да се появи поради ред причини, но ако вашата отоплителна система не работи ефективно, то домът ви може и да не изсъхва. Всъщност двата най-чести варианта за появата на влага са лошата вентилация или липсата на адекватно отопление.

Отоплението е на максимум, но все още е студено


Не зависимо колко често четете книжката с настройки на радиатора и променяте режима му на работа, ако усещането за студ не напуска вас и домът ви следва да се вземат мерки. За съжаление икономическата обстановка понякога ни принуждава да използваме отоплителни тела, които отдавна са морално и физически остарели. И така стигаме до следващия симптом за лошо здраве на отоплението у дома.

Непрекъснати ремонти

Когато прекарвате повече време в разговори с майстори или в опити сами да поправите поредната неизправност в отоплението, отколкото в блаженна наслада от топлината му, то значи имате проблем. Никой не иска излишни главоболи на главата си, а още по-малко ненадеждно отопление, което в най-лютата зима да откаже.

Странни шумове

Ако чувате звуци с неясен произход и се чудите дали имате неканени съквартиранти или причината е друга, то може би старото отоплително тяло ви нашепва нещо? Когато едина електрическа печка започне да става шумна или да издава нови звуци, то може би е време за ъпгрейд.

Дизайнът е отживял времето си

Старомодните електрически печки и радиатори, сами подсказват с обемите и формите си, че са отживелица и е време да помислите за нещо не само по-елегантно, но и по-ефективно.

Какво е решението?


Предвид наближаващият, с пълна сила, нов отоплителен сезо като чели бързите и удобни решения не са много. Една такава възможнст, за която може и да сте – а може и да не сте мисли ли, е електрическият конвектор. Предимствата на този вид електрическо отопление не са малко.

Конвекторът затопля по-бързо помещението, отколкото масления радиатор. Той е и значително по-безопасен, тъй като единственият силно нагорещен елемент е нагревателя, а не самият корпус на електрическото отоплително тяло. Така при допир няма опасност от изгряния. Конвекторът е и с безопасен дизайн. В случай на удър в него, съвременната му обловата форма, без ръбове, прави конвектора по-безопасен и в случай на сблъсък с него. Новите френски конвектори имат прецизен термостат с точност до 1/10 от градуса, което е определящо за по-добрата ефективнност, особено в сравнение със старите електрически отоплителни тела. Режимите за работа, Комфорт, Еко и Против замръзване, максимално улесняват регулирането на затоплянето на помещението с помощта на електрически конвектор. Електронният термостат дава допълнително възможности за включване и изключване на конвектора в определени часове. А допълнителните възможности на електрическото отпление, означават допълнително удобства за вас.


Стилният дизайн на френските конвектори, с марка Applimo, отговаря на естетическите изисквания на съвременния дом и модерното строителство. Ниският модел Brio Bas с височина от 33 см. и още по-ниският Brio Plinthe (22 см.) могат да бъдат монтирани дори и под френски прозорци, ненатрапчиви и вписващи се в интериора. Алуминиевият моноблок нагревател с марка Schwarz CV Silencieux, гарантира абсолютно безшумната работа на вашият конвектор. Принципът на естествената конвекция създава приятен уют и усещане за топлина спрямо личните ви нужди в студените дни.


По-висок клас електрическо отопление са инфрачервените панели, наричани още лъчисто отопление. Тяхната топлина е максимално близка до тази на слънчевите лъчи, а управлението им е една идея по-“умно” от това на конвекторите. Лъчистото отопление с марките Applimo и Campa разполага с функция “Отворен прозорец”, която автоматично спира работата на отоплителното тяло при отваряне на прозореца, и я възстановява след неговото затваряне. Моделът, който е на най-достъпна цена и разполага освен с тази и с още една допълнителна екстра – датчик за отсъствие, е Quarto Smart . При този модел е използван нискотемпературния нагревател Schwarz RN, изработен от сплав позволяваща бързото покачване на температурата. Затоплянето на нагревателя не причинява никакъв шум при разширяването му, за разлика от инфрачервените печки на други производители. Моделът разполага с цифров дисплей, даващ лесен достъп до изброените по-горе функции на инфрачервените панели. Що се отнася до ефективността на модела, тя се гарантира от електронен терморегулатор с точност 0.1ºС при измерване на достигнатата температура на затопляне.

И за финал едно цветно предложение – моделът на Campaver 2.0 Ultime Color на CAMPA. Този модел инфрачервен панел предлага не само по-разнообразни интериорни решения, но и нови нива на ефективност. Вълнообразната форма на нагревателя, усилва лъчистият поток и създава хомогенна температура в цялото помещение. Това излъчване е нискотемпературно и не изсушава въздуха, не изгаря кислорода и няма специфична миризма по време на работата на инфрачервения панел.