nfracherveni-pechki-1


Опасни ли са инфрачервените печки


Когато, става дума за лъчение и радиация, човек автоматично наостря слуха в очакване да чуе нещо страшно, опасно и дори апокалиптично. Всъщност радиацията е всяко едно излъчване на топлина. Дори нашите собствени тела, излъчват радиация. На практика всяко тяло с температура над абсолютната нула (-273,15C) излъчва топлина. Когато става дума за инфрачервени печки, трябва да се знае, че те са 100% безвредни за човешкото тяло. Инфрачервеното лъчение е точно след видимия спектър на светлината – след червения диапазон на скалата на слънчевия спектър. Дължината на вълната е 0.7 – 350 μm, и при контакт с човешкото тяло загрява кожата и мускулатурата (прониква не повече от 4 мм.), което е причина да се използва в козметични процедури и масажи. Тъй като инфрачервените къси вълни са част от невидимия спектър, се усещат като топлина. Топлината, която излъчват инфрачервените печки, на практика е сходна с тази на слънцето, което ни грее есенно време в парка или когато човек влезе в паркиран на слънце автомобил – мека и приятна


Ефективни ли са инфрачервените печки

Инфрачервените печки използват между 85 и 90% от консумираната електроенергия за производството на отопление. Различните марки и продукти инфрачервени печки имат различен коефициент на ефективност. Това се определя от материалите, които са използвани. Както се досещате може да има сериозни разлики в ефективността на евтините модели и висококачествените инфрачервени печки, като тези на Campa. Формата и материала на нагревателят са определящи за това дали конкретният модел ще е в долната или горната част на горепосочените стойности. За по-добри параметри търсете вълнообразен нагревател от алуминиева сплав (силиций, титан и манган), с такива са френските производители Campa  и Applimo .  Останалите 10 – 15% електроенергия са  загуби по системата – кабели, тръби и конвекция. Съпоставени с радиаторите, духалките и климатици, които имат ефективност от порядъка на 50 – 70%, инфрачервените печки са наистина смислен избор. 


Как работят инфрачервените печки и не са ли те, твърде горещи?

Инфрачервените печки преобразуват електроенергията в късовълнови инфрачервени лъчи. Те се разпространяват в помещението благодарение на специалната геометрия на нагревателя. Така например при модела Quarto Smart  на Applimo излъчващата форма на нагревателния панел е вълнообразна. По този начин лъчите се разпръскват на кръст и инфрачервената печка покрива цялата повърхност на помещението.

Що се отнася до това дали лъчистите печки не са твърде горещи, отговорът е изненадващ – температурата им не се различава с тази на останалите предмети в стаята. Инфрачервените печки, не са като познатите ни радиатори – горещи и понякога опасни на допир, разчитащи на естествената конвекция . Честота на вълните е такава, че те не загряват въздуха, а обектите. Това е причината и за тяхната ефективност и по-бързо затопляне на помещението, в сравнение с познатите ни радиатори.Друго предимство е равномерното разпределение на топлината, тъй като не разчитате на движението на въздуха, краката ви се затоплят точно толкова бързо, колкото и останалата част от тялото.


Заемат ли много място и не изглеждат ли странно?


infracherveni-pechki-4

Подобно на слънцето, така и инфрачервените печки затоплят тези повърхности, които са огряти от лъчите им. Колкото е по-добър ъгъла на разпръскване на нагревателя, толкова по-голяма площ ще успеете да затоплите с една печка. От своя страна ъгълът на разпространение на лъчите се определя, от геометрията и нагревателя. Изберете инфрачервена печка с вълнообразна повърхност на разпръскване, което ще позволи кръстосване на лъчите и максимално покриване на цялата лежаща срещу лъчистия радиатор  повърхност. Имайте предвид, че обектите в сянка, няма да бъдат затоплени, затова изберете такова място за монтиране на инфрачервената печка, което ще позволи максимален контакт на лъчите с всички мебели.

Най-лесния начин да изчислите нужната мощност на инфрачервената печка за закрити пространства, като жилища и офиси, е на метър квадратен по 100 W. За по-точна информация, относно мощността се обърнете към специалист по топлотехника или към нашите консултанти.


Какъв е животът на инфрачервените печки?


В зависимост от производителя животът на нагревателя, а от там и на инфрачервената печка може да варира между 2 и 5 години. Най-голяма гаранция предлагат френските производители Applimo и Campla, с които работим и ние – 8 години.


Броя и видовете функции на инфрачервената печка имат ли значение?

nfracherveni-pechki-6

За да работи едно отоплително тяло ефективно, първото  нещо от което се нуждае е качествена изработка на нагревателя. Едва след това производителите надграждат с прецизност на управлението, която е в пряка връзка с точността на терморегулатора. Има модели, които предлагат само базов режим за работа – включен, изключен, настроен на определена температура. Повечето функционалности, означават и по-добра ефективност на работа. Така например, моделът Senso Clic 1500 W  разполага с функция отворен прозорец, сензор за движение, функция идеална температура, заключване срещу деца, еко функция, функция срещу замръзване, функция комфорт.